Ajoasento maastopyöräilyssä

Ajoasento maastopyöräilyssä

Millainen ajoasento on paras? Millaiseen asentoon tulisi pyrkiä ajaessasi maastopyörällä valloittamaan metsäpolkuja ja maastoalueita? Ajaessasi maastopyörällä tulee sinun näyttää siltä kuin olisit tasapainoinen kokonaisuus. Kannattaa pyrkiä mahdollisimman oikeanlaiseen ajoasentoon heti harrastuksen alkuvaiheessa, koska jos opit vääränlaisen ajoasennon, on tästä asennosta myöhemmin vaikea oppia pois. Käytä vaikkapa valokuvaamista apuna arvioidessasi omaa ajoasentoasi. Vertaa omaa asentoasi kokeneisiin pyöräilijöihin ja pyri mahdollisimman samanlaiseen asentoon. Pääpainon tulee olla satulassa ja käsien tulisi asettua rennolla tavalla ohjaustangon päälle – vaikka siis näyttääkin siltä, että kokeneet kilpapyöräilijät makaavat käsiensä varassa, asennossa, joka on kovin etukeno, ei tämä ole koko totuus. Vatsalihaksilta ja selkälihaksilta oikeanlainen ajoasento vaatii paljon, mutta toisaalta nämä lihakset myös kehittyvät nopeasti, kunhan sinulle kertyy enemmän ajokokemusta.
Kiinnitä huomiota siihen, että satulasi on oikealla korkeudella. Varmista, että jalkasi pääsee suoristumaan täysin suoraksi kun poljet pyörää kantapäilläsi. Kun siis ajat päkiällä jalkasi asettuu hieman koukkumaiseen asentoon kehon pysyessä paikallaan. Pyydä tarvittaessa neuvoa kokeneemmilta pyöräilijöiltä.

Tekniikka

Polkemistekniikan oppiminen on erityisen tärkeää. Tämän lisäksi sinun tulee oppia käyttämään pyörän vaihteita optimaalisella tavalla. Jos olet vaihtanut pyörääsi lukkopolkimet tai jos tällaiset polkimet löytyvät pyörästäsi vakiovarusteena, on oikeanlaisen tekniikan oppiminen tavallista helpompaa. Tee viikossa vähintään yhdestä kahteen lenkkiä, joiden tavoitteena on kehittää pyöritystekniikkaasi. Muista aina pitää ylävartalosi paikallaan. Tarkoitus on käyttää ainoastaan jalkoja. Näillä lenkeillä ei tarvitse pyrkiä kovaan vauhtiin, vaan tavoitteena on, että sekä hermosto että lihakset oppivat pyöräilyn oikean tekniikan. Polvilinjan on tarkoitus kulkea suoraan eteenpäin. Polvilinja ei saa kiertää ulkokautta. Kun olet valmis siirtymään maastoon, on tärkeää, että osaat avata pyöräsi lukkopolkimet. Tämä pitää osata tehdä tarpeen vaatiessa nopeasti. Minikeulimisen harjoittelu on tärkeää, jotta maastossa pääsee liikkumaan sinne minne haluaakin.

Suosio

Kun ajoasento ja tekniikka ovat kunnossa, on pyöräily miellyttävä harrastus, joka voi auttaa kohottamaan kuntoa. Ei olekaan yllättävää, että maastopyöräily on Suomessa niin kovin suosittu harrastus – löytyyhän maastamme kaiken lisäksi valtavan paljon maastopyöräilyyn sopivia reittejä. Koska Suomessa on käytössä jokamiehen oikeudet, on maassamme mahdollista pyöräillä sekä yksityisessä omistuksessa olevilla maa-alueilla että valtion omistuksessa olevilla maa-alueilla. Esimerkiksi erilaiset metsäalueet ja metsäpolut soveltuvat erinomaisen hyvin maastopyöräilyn harrastusympäristöksi.

Perinteisesti nuoriso on suosinut maastopyöriä, mutta nykyisin ne ovat jo monenikäisten suosiossa. Monesti hyvää maastopyörää voi käyttää myös hyvänä yleispyöränä, joka soveltuu esimerkiksi työmatka-ajoon. Maastopyörä on tukevuutensa ansiosta luotettava menopeli, joka soveltuu erityisen hyvin Suomen haastaviin olosuhteisiin. Tämän vuoksi ei olekaan ihme, että juuri tämä pyörämalli on Suomessa niin kovin suosittu – ei enää ainoastaan nuorison suosimana pyörämallina, vaan voisipa jopa sanoa, että koko kansan luotettavana pyöränä, jolla voi taittaa vaikkapa koulu- tai työmatkat.

Suomessa maastopyörät alkoivat yleistyä 70-80-luvulla. Kilpa-ajoissa käytettiin nimenomaan maastopyöriä 80-luvun Suomessa. 1990 alettiin järjestää virallisia MM- ja SM-tason kilpailuja. Pyörien kehityksessä on otettu valtavia edistysaskelia maastopyörien ensiaskelien ottamisen jälkeen. Niistä on tullut esimerkiksi aikaisempaa kevyempiä ja niiden ajoasennotkin ovat muuttuneet. Laadukkaalla nykypyörällä matka taittuu nopeasti ja näppärästi hieman haastavammassakin maastossa.

Maastopyöräilystä on moneksi

Maastopyöräilystä löytyy useita toisistaan hieman poikkeavia alalajeja, kuten XC, All mountain, Enduro ja DH. Kerromme seuraavalla sivullamme lisää maastopyöräilyn erilaisista alalajeista. Ehkä pyöräilykärpänen on jo ehtinyt purra sinua ja haluaisit tietää lisää tästä aiheesta? Ehkäpä haluaisit vertailla erilaisia maastopyöräilyn muotoja toisiinsa valitaksesi niistä sinulle parhaiten sopivan? Jos näin on päässyt käymään, jatka ihmeessä lukemista eteenpäin!