Miten aloittaa maastopyöräharrastus?

Miten aloittaa maastopyöräharrastus?

Maastopyöräily on suosittu harrastus, mikä ei ole ihme – tarjoaahan maamme runsaasti maastopyöräilyyn soveltuvia reittejä ja yhdistyyhän maastopyöräilyssä monta trendikästä elementtiä – liikkuminen raikkaassa ulkoilmassa luontoa kunnioittaen. Osa maastopyöräilee ainoastaan liikunnallisista syistä tai liikkuakseen paikasta toiseen. Maastopyörällä voi liikkua näppärästi paikasta toiseen – vaikkapa työmatkat. Tällöin puhutaan hyötyliikunnasta – ja maastopyöräilystä onkin runsaasti hyötyä! Samalla se kohottaa kuntoa. Pyri jättämään auto kotiin aina kun mahdollista ja käytä auton sijaan pyörää.

Miten sitten aloittaa harrastus? Mistä lähteä liikkeelle? Lue vinkkimme seuraavasta kappaleesta ja aloita uusi harrastus, joka kohottaa sekä fyysistä kuntoa että psyykkistä mielialaa tehokkaalla ja mukavalla tavalla.

Vinkkimme

– Tutustu erilaisiin maastopyörämalleihin ja mieti millaiseen käyttöön aiot pyörän hankkia. Satsaa laatuun jo heti harrastuksen ensimetreillä! Kysy tarvittaessa apua asiantuntevalta pyörämyyjältä.

– Tutustu erilaisiin maastopyöräilylajeihin, mutta opettele hallitsemaan pyöräsi kunnolla ennen kuin edes harkitset siirtymistä kaikista vauhdikkaimpiin lajeihin! On tärkeää, että hallitset pyöräsi tilanteessa kuin tilanteessa ja maastossa kuin maastossa!

– Satsaa alusta lähtien laadukkaisiin ja hyvin istuviin turvavälineisiin. Erityisesti kypärä on tärkeä jo harrastuksen alkuvaiheessa. Ei ole nössöä käyttää kypärää, vaan se on osoitus fiksuudesta! Haluathan suojella kallisarvoista päätäsi! Vaikka kierrättäminen on yleensä suositeltavaa, ei kypärän ostoa suositella käytettynä, koska et voi olla aivan varma kypärän kunnosta, jos ostat sen kierrätettynä. Kypärässä saattaa olla sellaisia vaurioita, joita et paljain silmin näe, vaikka se näyttäisikin päällisin puolin olevan kunnossa. Kypärässä ei kannata säästää.

– Mieti millaisia lisävarusteita tarvitset pyörääsi. Vertaile tarjolla olevia vaihtoehtoja sekä niiden käyttötarkoituksia.

– Huolla pyörääsi kunnolla alusta lähtien – näin se kestää käyttöä pidempään ja on turvallisempi käyttää.

– Osallistu erilaisiin maastopyöräilytapahtumiin. Tutustut näin samanhenkiseen seuraan ja saat uusia ideoita harrastustasi silmällä pitäen.

– Älä aliarvioi hyötyliikuntaa – voit säästää niin rahaa kuin luontoakin pyöräilemällä esimerkiksi työmatkat.

– Kiinnitä alusta alkaen huomiota oikeaan ajoasentoon ja -tekniikkaan, koska jos opit vääränlaisen asennon ja tekniikan, on tätä tekniikkaa ja asentoa myöhemmin vaikea korjata. On hyvä idea pyytää kaveriasi ottamaan sinusta kuva ajaessasi pyörällä. Näin näet tarkasti oman ajoasentosi. Voit myös verrata kuvaasi kokeneempien pyöräilijöiden kuviin – ja ajoasentoihin – ja löytää näin ne mahdolliset virheet, joita omassa asennossasi mahdollisesti on. Voit myös katsoa kokeneiden pyöräilijöiden menoa vaikkapa televisiossa tai osallistumalla katsojana alan tapahtumiin tai kilpailuihin.

– Kysele rohkeasti neuvoa alan kokeneemmilta harrastajilta. Moni auttaa mielellään untuvikkoa pääsemään harrastuksessa alkuun!

– Kysele rohkeasti neuvoa myös pyöräliikkeessä ostaessasi itsellesi maastopyörää. Kerro myyjälle mahdollisimman tarkasti millaiseen käyttöön olet pyörää ostamassa. Toki budjettisi asettaa pyöräkaupoille raamit, mutta silti näiden raamien sisältäkin löytynee todennäköisesti useita erilaisia vaihtoehtoja. Älä tee hätiköityjä päätöksiä, vaan vertaile erilaisia vaihtoehtoja rauhassa keskenään.

– Osallistu aiheesta käytävään keskusteluun netissä – kysele ja kerro myös omista kokemuksista – mutta älä kuitenkaan luota kaikkeen mitä netissä lukee. Netti on oivallinen tiedon aarreaitta, mutta aivan sinisilmäisesti ei kannata uskoa kaikkea netissä julkaistua – erityisesti, jos nämä jutut on julkaistu anonyymisti nimimerkin turvin!

– Harkitse lähtemistä pyöräretkelle vaikkapa Ahvenanmaalle. Tämä on kiva tapa nähdä uusia maisemia ja saada uusia kokemuksia. Pakkaa teltta mukaan ja nauti edullisesta, liikunnallisesta lomasta. Ahvenanmaa on erinomainen pyöräilykohde ja ellet ole jo aiemmin siellä käynyt, niin nyt viimeistään on aika lähteä valloittamaan Ahvenanmaa omalla maastopyörälläsi.